dissabte, 3 de desembre del 2016

sobre la lectura

«Steve McCurry (Darby, Filadèlfia, EUA, 1950) és un reconegut fotoperiodista que ha publicat diversos treballs, la majoria sobre zones en conflicte, Afganistan, Beirut, Cambodja, la guerra del Golf, la guerra Iran-Iraq. És un col·laborador habitual de National Geographic. El juny de 1985, a la portada d’aquesta revista va aparèixer una de les seves fotos més famoses, «La nena afganesa dels ulls verds» una refugiada al Pakistan de dotze anys. Aviat la foto es va convertir en una icona que ha estat reproduïda, copiada, utilitzada, manipulada fins el cansament. La foto va tenir un gran efecte sensibilitzador, es van recaptar molts fons destinats a l’ajuda dels refugiats. Posteriorment, el 2002 McCurry va poder localitzar la nena, es va trobar amb una dona de trenta anys, però que n’aparentava molts més. Actualment Sharbat Gula, aquest és el seu nom, està pendent de ser expulsada del Pakistan i de ser retornada al seu país d’origen, amb greu perill per a la seva vida.
Últimament el treball de McCurry com a fotoperiodista ha estat qüestionat. Sembla ser que algunes de les seves fotos han estat «millorades» amb Photoshop, cosa que ell mateix ha reconegut. Si el seu treball es considera com el de periodista, el codi deontològic del ram prohibeix aquesta pràctica. Si, com ell diu, únicament el que pretén és explicar històries de la millor manera, endavant, té tot el dret d’utilitzar les seves fotos com vulgui. El debat està servit. 
El passat 2 de novembre, a La Central del carrer Mallorca, Steve McCurry va presentar el seu darrer treball, Sobre la lectura, [...] una recopilació de 66 fotografies que provenen del seu arxiu triades per ell mateix. Abasten des de les primeres del 1971 fins a l’actualitat. McCurry diu que el llibre és més a prop de la poesia que de la sociologia, no pretén demostrar res, serà el lector (de fotografies) qui amb la seva imaginació traurà les seves conclusions, o no.
Les fotos, en rigorós color kodachrome, mostren tot tipus de lectors, nens, dones i homes, en grup i en solitari, en espais oberts, en monestirs, en oficines, bars i restaurants. En escoles i vehicles. La majoria són de països asiàtics i d’Orient Mitjà, els llocs on normalment McCurry fa la feina de fotoperiodista. A la pàgina 91 hi surt una lectora de Barcelona. 
[...] El tema no és nou, McCurry es reconeix deutor d’un altre fotògraf important, André Kertész, a qui va conèixer quan vivien al mateix edifici a Nova York, quan el 1971 va publicar On reading, un llibre amb fotos de gent llegint, i com diu McCurry, el va fascinar. O bé The last book (2014) de Reinier Gerritsen, amb fotos de gent llegint al metro de Nova York...»

Marcel Albet Guinart. Sobre la lectura - Steve McCurry a La Central. Blog de l'Escola de llibreria. 8|11|2016.




1 comentari:

  1. Hola,
    bonic llibre de fotos lectores, com també l´instagram del fotògraf Gabriel Salvans on cadascú tria un llibre i un lloc. i CLIC.

    Imma

    ResponElimina