dimecres, 20 de juliol del 2011

genis i companyia (i II)


Frances Steloff, 1978. Fotografia de Lynn Gilbert.

"A menudo me han preguntado qué hace que la Gotham Book Mart sea distinta de otras librerías. Un factor  es nuestra preocupación por tener libros que los clientes, de un modo natural, esperarían encontrar dentro de nuestros campos de especialización; otro es el servicio. Siempre les digo a nuestros ayudantes que nuestros clientes se desvían para venir a nosotros, a menudo dejando atrás Doubleday, Scribner y Brentano, librerías todas ellas que quedan a pocas manzanas de nosotros. A menudo, yo me sentía a disgusto cuando no teníamos los títulos que los clientes esperaban encontrar, y que tendrían que haber estado en nuestro fondo. 
Muchas veces, cuando esto sucedía, mi decepción era mayor que la del cliente.

Aparte de las revistas literarias y del gremio a las que estábamos suscritos, siempre podíamos contar con las preguntas de nuestros clientes para saber cuáles eran los mejores libros de los temas en los que estábamos especializados. Ellos eran los expertos. Solía recordar el consejo que, allá por diciembre de 1919, cuando fundé la pequeña librería en la calle 45, me dió mi viejo amigo George Mischke. Cuando le pregunté cómo sabría qué libros tener en existencia, me contestó: "No te preocupes, Fran, tus clientes te educarán", y han estado educándome desde entonces."

Frances Steloff. En compañía de genios: memorias de una librera de Nueva York. Rosa Cúbica, 1996. P. 323.


7 comentaris:

  1. La Frances Steloff -la versió americana de la Sylvia Beach de la "Shakespeare and Co" parisina- va morir el 15 d'abril de 1989, amb 101 anys.
    La Gotham Book Mart ja no existeix, va tancar el 2007.
    El llibre que us cito, les seves memòries, una autèntica joieta, està més que descatalogat, del tot exhaurit. Sempre ens quedaran les biblioteques.

    ResponElimina
  2. Un llibre excepcional! És una pena que no el reeditin. Moltes gràcies per recordar-me'l: el tinc a la meva biblioteca particular ;-)

    Salutacions cordials.

    ResponElimina
  3. Sí, llibreter, aquest pertany a la categoria de les delicatessen, oi?
    Avera si un dia d'aquests t'animes i ens sorprens amb les teves memòries!
    Salutacions cordials i bones vacances, cas que en facis.

    ResponElimina
  4. Cada persona té una història per explicar, i la d'aquesta llibrera segur que és apassionant.

    ResponElimina
  5. Quina dona, Gemma, una d'aquelles de armas tomar!
    La llibreria tenia una clientela selecta (Gertrude Stein, Henry Miller..)i només per les anècdotes que explica ja val la pena.
    Ara recordo una que té com a protagonista John Dos Passos. Resulta que el pobre estava ben pelat i necessitava calés, i l'Steloff -a ella tampoc no l'hi sobraven gaires, no et pensis- no s'ho va rumiar dos cops i l'hi va fer arribar. Els va treure dels estalvis que tenia per a fer front al lloguer de la llibreria. Una dona de bandera.

    ResponElimina
  6. M'he quedat impressionat amb la postura i la mirada de la senyora. En actitud clara de demostrar que és la mestressa del castell. La fotògrafa es mereix un 10 per haver captat tantes coses.

    ResponElimina
  7. Doncs n'aquesta foto la mestressa ja tenia 90 anys, que era de la collita del 1888! I aquí la tens, tota pinxa, la tia.

    ResponElimina